Updating a Stately Manor for Modern Living

PROJECT OBJECTIVE

Stone Lawn is a wonderful estate located in Greenwich, Connecticut noted for the large stones that dot the massive front lawn. Originally built in 1910, the colonial revival residence had undergone several renovations over the years which left it with a series of poor architectural decisions, each one compounding the last creating a tortured interior totally unsuited to today’s lifestyle. The grounds and guest cottage were equally disjointed and not suitable for a young athletic family what wanted to utilize the expansive grounds.

I consider Alisberg Parker to be my architecture and interior design firm for life — I will always use them for any home I buy/build/renovate/decorate.
— ALISBERG PARKER CLIENT
 


Project Info:

SITE LOCATION

  • GREENWICH, CT

SERVICES

  • ARCHITECTURE

  • INTERIOR DESIGN

  • MASTER PLAN

  • CONSTRUCTION MANAGEMENT

CONTRACTOR

  • ALISBERG PARKER

p

 
 

OUR APPROACH

Our goal was to redesign the house to reflect the way a modern family lives whilst retaining the feeling of quiet historic grandeur. Entering the house one sees the stunning original switchback staircase which was lovingly restored. This dramatic entrance sets the stage for this elegant home.
For the main living areas of the house, the kitchen, family room and dining room, we wanted to create generous open spaces which flowed together with a sense of unity. In contrast, the more intimate sitting room and sunroom are located off the living room for quiet reflection.


The kitchen has a large center island with generous seating for casual dining and socializing, and a curved custom built in banquette and breakfast table complete this family space. The meticulous detailing of the kitchen cabinetry added a level of sophistication required for a house of this significance.

 
 
 
 
3.jpg
 
 

THE RESULT

The renovation of the existing structure required the majority of the interior to be gutted. In addition to the existing space, we designed a thoughtful expansion to the rear of the house to complement the existing architecture. It would include a new open kitchen and family room, expanded bedrooms and baths, a playroom, as well as an attached three car garage. The existing guest cottage and prefab detached garage had no architectural merit and were demolished to make way for a new pool, a spectacular pool house, and children’s play area.

 
 
4.jpg
 
5.jpg
6.jpg
WES_2943-Edit (2).jpg